Seitansteak met gekaramelliseerde ui en mousseline van vergeten groenten

Nog geen reviews
468 kcal
450 g groente
Seitansteak met gekaramelliseerde ui
arrow down

Een mousseline is in feite een hele smeuïge puree. Die smeuïgheid wordt meestal veroorzaakt door een flinke lading boter of olijfolie, maar ook door het luchtig kloppen met een mixer. We maken de puree glad en fluweelzacht door gebruik te maken van een zeef. Onze biologische aardpeer en pastinaak worden geleverd door Arenosa in Lelystad.

Bereiding (50 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm olie in een bakpan. Pel de ui, snijd in parten en laat op een laag vuur (afgedekt) 30 minuten karamelliseren. Voeg halverwege de balsamicoazijn en de helft van de tijm toe en bak zachtjes mee.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de regenboogpeen en snijd ze in de lengte doormidden of in vieren. Pel de knoflook en snijd klein. Besprenkel de peen met olie en breng op smaak met de overige tijm, knoflook, zout en peper. Spreid uit over de bakplaat en rooster 20-30 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Breng een pan met water aan de kook. Schil de pastinaak en aardpeer en snijd in gelijke stukken. Kook in circa 20 minuten gaar. Giet daarna het water af en bewaar wat kookvocht. Pureer de groenten met een staafmixer tot een puree en voeg wat kookvocht toe. Druk de puree met de bolle kant van een grote soeplepel door een zeef. Je krijgt zo een fluweelzachte mousseline. Proef en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  4. Maak de spruitjes schoon door de onderkant en lelijke blaadjes te verwijderen. Snijd de grote spruitjes eventueel doormidden en kook met een klein laagje water in circa 10 minuten beetgaar. Giet het water af en breng op smaak met nootmuskaat.
  5. Haal de seitan-spelt steak uit de verpakking en vang de bijbehorende saus op. Schraap zoveel mogelijk vocht van de seitan steak. Verhit olie in een bakpan de en bak kort aan beide zijden. Blus af met de saus, temper het vuur en bak nog 2-3 minuten per zijde. Serveer met de mousseline, gekaramelliseerde ui, geroosterde peen en spruitjes.
TIP
In plaats van kookvocht kun je ook wat room of boter gebruiken om de mousseline nog romiger te maken.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 4 st UiHerkomst: TVA Organics
  • 400 g RegenboogpeenHerkomst: Smits v. ooijen
  • 2 st Knoflookteen
  • 10 g Verse tijmHerkomst: Herbio
  • 500 g PastinaakHerkomst: Arenosa
  • 500 g AardpeerHerkomst: Arenosa
  • 300 g SpruitjesHerkomst: biosonn
  • 500 g SeitansteakHerkomst: bertyn
Zelf toevoegen
  • 1 el Bakolie
  • 4 el Balsamicoazijn
  • 2 tl Nootmuskaat
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price
vegetablecounter
Groente+ 257%
vita-score
Vitaliteit
co2-reduction-score
CO2eq
water-reduction-score
Water
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
VeganVegetarisch9 maandenLactosevrijVariatie

Voedingswaarden

Per portie
Energie468 kcal
Koolhydraten51 g
Suiker16 g
Vet9 g
Verzadigd vet2 g
Eiwit36 g
Vezels18 g
Zout1 g
Allergenen informatie
Selderij
Tarwe
Gluten
Mosterd

Vergelijkbare recepten