Zuid-Afrikaanse bobotie met sperziebonen

Nog geen reviews
765 kcal
240 g groente
Zuid-Afrikaanse bobotie
arrow down

Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt, sperziebonen, appel en specerijen. Onze uien en knoflook komen van de biologische boerderij van Sjaak Twisk in de Flevopolder. Door klimatologische ontwikkelingen lijkt het klimaat bij ons steeds beter geschikt voor de teelt van droge knoflook. Naast het akkerbouwbedrijf heeft Sjaak ook een biologisch fruitbedrijf en een melk- en vleesveehouderij.

Bereiding (30 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Breng een pan met water aan de kook voor de aardappels en sperziebonen. Was of schil de aardappels, snijd in partjes of blokjes en kook 15 minuten op een middelhoog vuur.
  3. Was de sperziebonen, snijd de puntjes eraf en halveer ze. Kook de sperziebonen 5 minuten met de aardappels mee en giet daarna het water af.
  4. Pel intussen de ui en knoflook en snijd klein. Verhit olie in een bakpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de kerriepoeder en het gehakt toe en bak rul.
  5. Doe de voorgekookte aardappels en sperziebonen erbij en bak nog 2 minuten. Was de appel, verwijder het klokhuis, snijd klein en schep door het gehaktmengsel. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout en peper. Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal en bak nog 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.
TIP
Het is ook erg lekker om wat oud brood te malen (of klein te snijden) en dit met de ingrediënten te husselen voordat het de oven in gaat. Ook erg lekker met rozijnen of een lepel chutney.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 500 g Aardappels, vastkokendHerkomst: waog
  • 400 g SperziebonenHerkomst: Biosikelia
  • 1 st UiHerkomst: TVA Organics
  • 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 200 g RundergehaktHerkomst: Future Food Group
  • 1 st AppelHerkomst: mantel
  • 65 ml Crème fraîcheHerkomst: Weerribben Zuivel
Zelf toevoegen
  • 1 el Bakolie
  • 2 tl Kerriepoeder
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -35%
vegetablecounter
Groente+ 90%
vita-score
Vitaliteit+ 37%
co2-reduction-score
CO2eq+ 112%
water-reduction-score
Water+ 146%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
SeizoenGezin9 maandenVariatieEiwitrijkGlutenvrij

Voedingswaarden

Per portie
Energie765 kcal
Koolhydraten75 g
Suiker16 g
Vet35 g
Verzadigd vet15 g
Eiwit30 g
Vezels15 g
Zout0.3 g
Allergenen informatie
Rund
Lactose
Melk
Peulvruchten
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

Aubergine-zoete aardappelsalade
700 kcal
450 g groente
Variatie,   9 maanden,   Glutenvrij,   Gezin,   Vegan,   Lactosevrij,   Seizoen,   Vegetarisch
Flammkuchen met gekleurde tomaatjes
699 kcal
250 g groente
Seizoen,   9 maanden,   Gezin,   Variatie,   Vegetarisch,   Eiwitrijk,   Lekker snel
Boerenkool stamppot met gekaramelliseerde ui
765 kcal
350 g groente
9 maanden,   Glutenvrij,   Eiwitrijk,   Gezin,   Seizoen,   Variatie,   Lactosevrij
Special +€ 1,70 p.p.
Gnocchi met mini mozzarella
709 kcal
250 g groente
Specials,   Variatie,   Seizoen,   Lekker snel,   Gezin,   Vegetarisch,   9 maanden
Special +€ 4,00 p.p.
Biefstuk tagliata met Parmezaan
724 kcal
280 g groente
Variatie,   Specials,   Glutenvrij,   Lactosevrij,   Eiwitrijk,   Seizoen,   Gezin