Zweedse gehaktballetjes in roomsaus met puree en eikenbladsla

3,8
Gemiddelde van 15 reviews
779 kcal
300 g groente
Zweedse gehaktballetjes in roomsaus

Zweedse gehaktballetjes (Köttbullar), wie kent ze niet! De balletjes worden gegaard in een roomsaus en traditioneel geserveerd met puree en vossenbessenjam. Ook kinderen zijn er dol op!

Bereiding (30 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water aan de kook. Was of schil de aardappels en snijd klein. Kook de aardappels in 15-20 minuten gaar. Giet de aardappels af en stamp met een beetje kookvocht (of melk en een klontje boter) tot een puree.
  2. Pel en snipper de ui. Doe het gehakt, zout en peper (of gehaktkruiden) en de helft van de gesnipperde ui in een kom. Kneed het mengsel goed door elkaar en draai met je handen kleine balletjes ervan.
  3. Verhit olie in een ruime bakpan. Bak de gehaktballetjes, samen met de overgebleven ui, in 10 minuten gaar en lichtbruin. Schep de crème fraîche erbij (en eventueel een scheutje kookvocht) en verwarm mee.
  4. Schil de penen en rasp ze fijn. Was de sla en laat goed uitlekken in een vergiet of droog de sla met een sla centrifuge. Was de radijs en snijd in plakjes. Maak een dressing met olijfolie, azijn en mosterd. Maak op smaak met peper en zout. Meng de penen met de radijs, de sla en de dressing.
  5. Serveer de Zweedse balletjes in roomsaus met de aardappelpuree en de salade.
TIP
Wil je dit Zweedse gerecht helemaal afmaken? Serveer dan met wat bessensaus of jam.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 500 g Aardappels, kruimig
  • 1 st UiHerkomst: TVA Organics
  • 200 g Gehakt H-O-HHerkomst: Future Food Group
  • 70 ml Crème fraîcheHerkomst: Weerribben Zuivel
  • 200 g WortelHerkomst: Greenorganics
  • 0.5 st Rode eikenbladslaHerkomst: Heerlijke oogst
  • 0.5 bosje RadijsHerkomst: Be-leaf
Zelf toevoegen
  • 15 g Boter
  • 3 el Olijfolie
  • 1 el (Balsamico)azijn
  • 1 tl Mosterd
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price+ 1%
vegetablecounter
Groente+ 138%
vita-score
Vitaliteit+ 30%
co2-reduction-score
CO2eq -13%
water-reduction-score
Water -34%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
GlutenvrijSeizoenEiwitrijk9 maandenVariatieGezin

Voedingswaarden

Per portie
Energie779 kcal
Koolhydraten62 g
Suiker14 g
Vet44 g
Verzadigd vet16 g
Eiwit29 g
Vezels10 g
Zout0.8 g
Allergenen informatie
Melk
Varken
Mosterd
Lactose
Rund
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

Buddha bowl met gekruide pompoen
664 kcal
450 g groente
Seizoen,   Vegan,   Variatie,   Vegetarisch,   Glutenvrij,   9 maanden,   Afvallen,   Lactosevrij
Hamburgers met gesmoorde groene kool
845 kcal
300 g groente
Eiwitrijk,   9 maanden,   Gezin,   Glutenvrij,   Lactosevrij,   Variatie,   Seizoen
Special +€ 2,40 p.p.
Kruidige Tjap Tjoy met groene kool
804 kcal
320 g groente
Specials,   Gezin,   Vegetarisch,   Lactosevrij,   Variatie,   9 maanden,   Lekker snel,   Glutenvrij
Minestrone met veel groenten
626 kcal
350 g groente
Glutenvrij,   Lactosevrij
Makkelijke wok met gebakken banaan
935 kcal
250 g groente
9 maanden,   Eiwitrijk,   Gezin,   Lekker snel,   Lactosevrij,   Glutenvrij,   Variatie