Homemade moussaka met aubergine en gehakt-tomatensaus

4,4
Gemiddelde van 29 reviews
716 kcal
200 g groente
Homemade moussaka

Vandaag staat er moussaka op het menu. Dit gerecht is ooit bedacht door de Griekse kok Tselementes. In één van zijn kookboeken heeft hij het recept van Moussaka beschreven. Het woord Moussaka betekent ‘fris’ in het Arabisch, omdat dit gerecht daar koud wordt opgediend. Onze Moussaka met een heerlijke laag kaas wordt warm geserveerd. Tip: haal de aubergine uit de zak en bewaar op een donkere plek buiten de koelkast.

Bereiding (40 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Was of schil de aardappels en snijd in hele dunne plakjes. Was de aubergine en snijd ook in dunne plakken. Kook de aardappels 10-12 minuten en kook de aubergine plakjes 5 minuten met de aardappels mee. Giet daarna het water af en laat goed uitdampen.
  3. Pel en snipper intussen de ui en knoflook. Verhit olie in een bakpan en rul het gehakt samen met de ui en knoflook. Breng op smaak met Italiaanse kruiden, zout en peper. Doe de gepelde tomaten erbij en laat 5 minuten pruttelen.
  4. Bekleed de bodem van een ovenschaal met een beetje saus en een deel van de aubergine en aardappel plakjes. Ga zo door met laagjes maken totdat alle ingrediënten op zijn. Vergeet de laagjes niet te kruiden met zout en peper.
  5. Verwarm melk (of bouillon) in een kleine pan en smelt de kaas erin. Schenk de kaas saus over het gerecht, schud de schaal en plaats nog 15 minuten in de voorverwarmde oven.
TIP
Voor en echte moussaka saus smelt je 30 g boter in een pan met dikke bodem en roer je 30 g bloem erdoor zodat je een zanderige substantie krijgt. Voeg beetje bij beetje 250 ml melk of bouillon en kaas toe en roer tot je een lobbige saus krijgt. Deze schenk je over de moussaka voordat deze de oven in gaat.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 500 g Aardappels, kruimig
  • 1 st AubergineHerkomst: Ecoveg
  • 2 st UiHerkomst: TVA Organics
  • 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 200 g RundergehaktHerkomst: Future Food Group
  • 400 g Gepelde tomaten Herkomst: Your Organic Nature
  • 50 g Geraspte kaas Herkomst: Kaandorp
Zelf toevoegen
  • 1 el Bakolie
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 150 ml Melk of bouillon
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -2%
vegetablecounter
Groente+ 59%
vita-score
Vitaliteit+ 28%
co2-reduction-score
CO2eq+ 36%
water-reduction-score
Water -36%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Glutenvrij9 maandenEiwitrijkSeizoenGezinVariatie

Voedingswaarden

Per portie
Energie716 kcal
Koolhydraten67 g
Suiker19 g
Vet33 g
Verzadigd vet13 g
Eiwit35 g
Vezels11 g
Zout1 g
Allergenen informatie
Melk
Rund
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

green deal badgeGroen Voordeel
Frisse rijstsalade met komkommer
706 kcal
320 g groente
Vegetarisch,   Seizoen,   9 maanden,   Glutenvrij,   Variatie,   Gezin,   Vegan,   Lactosevrij
Gezonde kapsalon
621 kcal
300 g groente
Lactosevrij,   Seizoen,   Glutenvrij,   Afvallen,   Gezin,   9 maanden,   Eiwitrijk,   Variatie
Groene spinazie stamppot
616 kcal
250 g groente
Lactosevrij,   Afvallen,   Gezin,   9 maanden,   Eiwitrijk,   Variatie,   Glutenvrij
Boterbonenpuree met gekaramelliseerde venkel
662 kcal
250 g groente
Lactosevrij,   9 maanden,   Glutenvrij,   Seizoen,   Vegetarisch,   Variatie,   Vegan