Lentebox: Luikse balletjes met spinaziepuree

5,0
Gemiddelde van 1 review
601 kcal
250 g groente
Lentebox: Luikse balletjes
arrow down

Naast de Luikse wafels kun je zowat in elke brasserie in het Belgische Luik de Luikse balletjes, ook wel de "Boulets à la Liégeois" bestellen. Een echt streekgerecht uit de Ardennen dus. Simpele gehaktballen worden omgetoverd tot een meer luxe variant met een zoet-dik sausje op basis van azijn, ui en echte Luikse siroop.

Bereiding (30 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Breng water met een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels en kook in 20 minuten gaar. Giet het water af en stamp de aardappels samen met wat kookvocht en een klontje boter. Breng op smaak met een snuf nootmuskaat, zout en peper.
  2. Pel en snipper de sjalotten en bak de helft van de sjalotten glazig. Kneed het gehakt samen met de gestoofde sjalot en breng op smaak met zout en peper (of gehaktkruiden). Rol kleine balletjes ervan en bak samen met de overgebleven sjalot rondom goudbruin.
  3. Bereid de bouillon. Schenk de bouillon en een scheutje azijn bij de gehaktballen en laat zo’n 10 minuten zonder deksel sudderen op een zacht vuur tot de balletjes gaar zijn en de saus een beetje is ingedikt.
  4. Pel en snipper intussen de knoflook. Was de spinazie, laat heel goed uitlekken en snijd klein. Verhit olie in een bakpan en fruit de knoflook 2 minuten. Bak de spinazie mee; zodra de spinazie is geslonken voeg je extra spinazie toe. Roer daarna de spinazie door de aardappelpuree.
  5. Schep de balletjes uit de saus, lepel de Sirop de Liège erbij en laat inkoken op een middelhoog vuur tot de saus is ingedikt. Doe de balletjes terug in de pan en breng op smaak met peper en zout. Serveer de spinaziepuree met de Luikse balletjes.
TIP
Je kunt het gehakt ook kneden met een ei en paneermeel. De puree is ook heel lekker met een scheut melk in plaats van kookvocht.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 600 g Aardappels, kruimig
  • 4 st SjalotHerkomst: TVA Organics
  • 200 g Gehakt H-O-HHerkomst: Future Food Group
  • 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 400 g SpinazieHerkomst: Biobrothers
  • 1 st Sirop de LiègeHerkomst: Chez popol
Zelf toevoegen
  • 250 ml (Runder)bouillon
  • 2 el Boter of olie
  • 1 el Azijn
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -6%
vegetablecounter
Groente+ 98%
vita-score
Vitaliteit+ 28%
co2-reduction-score
CO2eq -33%
water-reduction-score
Water -63%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Eiwitrijk9 maandenLactosevrijGezinGlutenvrijVariatieSeizoen

Voedingswaarden

Per portie
Energie601 kcal
Koolhydraten69 g
Suiker12 g
Vet19 g
Verzadigd vet7 g
Eiwit33 g
Vezels12 g
Zout0.5 g
Allergenen informatie
Varken
Rund
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

Gezonde kapsalon
621 kcal
300 g groente
Lactosevrij,   Seizoen,   Glutenvrij,   Afvallen,   Gezin,   9 maanden,   Eiwitrijk,   Variatie
Groene spinazie stamppot
616 kcal
250 g groente
Lactosevrij,   Afvallen,   Gezin,   9 maanden,   Eiwitrijk,   Variatie,   Glutenvrij
Special +€ 1,30 p.p.
Flammkuchen met rauwe ham
703 kcal
300 g groente
Variatie,   Eiwitrijk,   Lekker snel,   Specials,   Seizoen,   Gezin
Pasta met andijvie-roomsaus
595 kcal
250 g groente
Variatie,   9 maanden,   Lekker snel,   Eiwitrijk,   Afvallen
Pasta pastrami met zachte mosterdsaus
865 kcal
210 g groente
Seizoen,   Variatie,   Lekker snel,   Eiwitrijk,   Gezin