Chili sin carne met fonio en peterselie

3,4
Gemiddelde van 25 reviews
592 kcal
320 g groente
Chili sin carne
arrow down

Fonio groeit op arme zandgrond met weinig water aan de rand van de Sahara. De groei van het graan is niet alleen praktisch om te consumeren, maar gaat ook verwoestijning en erosie tegen. Vrouwencoöperaties schonen en verwerken de fonio, ze koken en drogen het en verkopen het op de markt of het overschot voor export. Door de hoge voedingswaarden met essentiële aminozuren, mineralen en vitamines is het een volwaardig graan.

Bereiding (20 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Bereid de bouillon. Spoel de fonio in een zeef onder de kraan en kook 4-5 minuten totdat de bouillon geabsorbeerd is. Zet 10 minuten afgedekt opzij en roer daarna los met een vork.
  2. Pel en snipper de ui en knoflook. Was de tomaat en snijd klein. Mix de tomaat, ui, knoflook, de helft van de peterselie en Mexicaanse kruiden tot een salsa. Verwarm de salsa in een steelpan en laat inkoken op een laag vuur (circa 10 minuten). Breng verder op smaak met zout en (chili)peper.
  3. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein. Spoel de maïs en kidneybonen in een zeef onder de kraan.
  4. Verhit olie in een bakpan en roerbak de paprika 4-6 minuten op een hoog vuur. Doe de tomatensalsa, de kidneybonen en de maïs erbij en laat nog 5 minuten pruttelen op een laag vuur.
  5. Snijd de overgebleven peterselie fijn. Schep de fonio losjes door de chili sin carne saus (of serveer apart van elkaar) en garneer met de fijngesneden peterselie.
TIP
Maak de chili sin carne extra pittig met tabasco of chilivlokken.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 100 g FonioHerkomst: Do-it
  • 2 st UiHerkomst: TVA Organics
  • 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 3 st TomaatHerkomst: Organic Brothers
  • 5 g Verse peterselieHerkomst: Herbio
  • 2 tl Mexicaanse kruidenHerkomst: Het blauwe huis
  • 200 g PuntpaprikaHerkomst: Lukassen
  • 200 g MaïsHerkomst: Machandel
  • 360 g KidneybonenHerkomst: yon 360 g
Zelf toevoegen
  • 300 ml Bouillon
  • 2 el Olie
  • snufje Zout en (chili)peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -3%
vegetablecounter
Groente+ 154%
vita-score
Vitaliteit+ 23%
co2-reduction-score
CO2eq -34%
water-reduction-score
Water -65%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
VariatieLactosevrijVegetarischGlutenvrijAfvallenVeganLekker snel9 maanden

Voedingswaarden

Per portie
Energie592 kcal
Koolhydraten82 g
Suiker19 g
Vet18 g
Verzadigd vet3 g
Eiwit19 g
Vezels21 g
Zout0.9 g
Allergenen informatie
Mais
Paprika
Peulvruchten
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

Aubergine-zoete aardappelsalade
700 kcal
450 g groente
Variatie,   9 maanden,   Glutenvrij,   Gezin,   Vegan,   Lactosevrij,   Seizoen,   Vegetarisch
Flammkuchen met gekleurde tomaatjes
699 kcal
250 g groente
Seizoen,   9 maanden,   Gezin,   Variatie,   Vegetarisch,   Eiwitrijk,   Lekker snel
Boerenkool stamppot met gekaramelliseerde ui
765 kcal
350 g groente
9 maanden,   Glutenvrij,   Eiwitrijk,   Gezin,   Seizoen,   Variatie,   Lactosevrij
Special +€ 4,00 p.p.
Biefstuk tagliata met Parmezaan
724 kcal
280 g groente
Variatie,   Specials,   Glutenvrij,   Lactosevrij,   Eiwitrijk,   Seizoen,   Gezin