Gehaktballen met 'krieken' en knolselderijpuree

4,2
Gemiddelde van 12 reviews
758 kcal
250 g groente
Gehaktballen met 'krieken'

Een oergezellige Belgische klassieker die je zo terugkatapulteert naar je jonge jaren! Heerlijk krokant gebakken gehaktballetjes met daarbij lekkere kersen (kriekjes) in een zalig zoetzuur sausje. Zure kersen duidt men aan met het woord krieken, terwijl men met kersen zoete kersen bedoelt. Vandaag serveren we een heerlijke knolselderijpuree ernaast. Genieten van grootmoeders kost!

Bereiding (30 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Schil de aardappels en knolselderij, snijd in stukken en kook in 20 minuten gaar.
  2. Pel intussen de ui en snijd in partjes. Snijd de kervel fijn en bewaar wat voor garnering. Doe het gehakt in een ruime kom en voeg een deel van de kervel toe. Breng op smaak met peper en zout en rol per persoon 2 of 3 ballen ervan. Verhit olie in een bakpan en bak de ui en de gehaktballen bruin en gaar. Doe halverwege een deksel op de pan.
  3. Zeef de kersen, vang het sap op in een steelpan en verwarm het op een middelhoog vuur. Los de maizena op in een kopje met een beetje koud water of kersensap, schenk in de pan en roer tot een gladde kersensaus. Voeg de kersen en azijn toe en verwarm even mee (let op dat het niet kookt want dan gaan de kersen stuk).
  4. Giet het water van de aardappels af en stamp met een beetje kookvocht, melk of boter tot een zachte puree. Schep de overgebleven kervel erdoor.
  5. Schep de puree en gehaktballen op de borden en geef er een flinke schep kersen met saus bij.
TIP
Om het sausje te binden kun je ook kiezen voor een papje van bloem of aardappelzetmeel. De puree is ook heel lekker met een snuf nootmuskaat.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 600 g Aardappels, kruimig
  • 0.5 st KnolselderijHerkomst: Huybrechts
  • 2 st UiHerkomst: TVA Organics
  • 0.5 st Verse kervelHerkomst: Herbio
  • 200 g Gehakt half-om-halfHerkomst: Future Food Group
  • 350 g Kersen op siroopHerkomst: Arlo
Zelf toevoegen
  • 2 el Olie
  • 1 el Maizena
  • 1 el Azijn
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price+ 2%
vegetablecounter
Groente+ 98%
vita-score
Vitaliteit+ 27%
co2-reduction-score
CO2eq -19%
water-reduction-score
Water -31%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
GezinVariatieGlutenvrijSeizoenSpecialsLactosevrijEiwitrijk

Voedingswaarden

Per portie
Energie758 kcal
Koolhydraten78 g
Suiker9 g
Vet32 g
Verzadigd vet9 g
Eiwit30 g
Vezels17 g
Zout0.9 g
Allergenen informatie
Rund
Mais
Selderij
Varken
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

green deal badgeGroen Voordeel
Courgette baba ganoush met sesam
711 kcal
310 g groente
Afvallen,   Seizoen,   Gezin,   Vegetarisch,   Lactosevrij,   9 maanden,   Vegan,   Variatie
green deal badgeGroen Voordeel
Frisse rijstsalade met komkommer
706 kcal
320 g groente
Vegetarisch,   Seizoen,   9 maanden,   Glutenvrij,   Variatie,   Gezin,   Vegan,   Lactosevrij
Gezonde kapsalon
621 kcal
300 g groente
Lactosevrij,   Seizoen,   Glutenvrij,   Afvallen,   Gezin,   9 maanden,   Eiwitrijk,   Variatie
Groene spinazie stamppot
616 kcal
250 g groente
Lactosevrij,   Afvallen,   Gezin,   9 maanden,   Eiwitrijk,   Variatie,   Glutenvrij
Gevulde courgette met parelcouscous
717 kcal
430 g groente
Vegetarisch,   Seizoen,   9 maanden,   Gezin,   Lactosevrij,   Variatie
Special +€ 1,30 p.p.
Flammkuchen met rauwe ham
703 kcal
300 g groente
Variatie,   Eiwitrijk,   Lekker snel,   Specials,   Seizoen,   Gezin