Hachis parmentier met wintergroenten

4,4
Gemiddelde van 21 reviews
791 kcal
360 g groente
Hachis parmentier
arrow down

Deze stevige ovenschotel met vlees en puree is een echte klassieker uit de Franse keuken. Het gerecht is vernoemd naar de 18e-eeuwse Antoine-Augustine Parmentier, die de aardappel bekend maakte in Frankrijk. Wij maken de puree met aardappel en pastinaak. Op deze manier krijg je lekker veel groenten binnen. In samenwerking met Frank Fol de Groentekok®.

Bereiding (40 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook.
  2. Was of schil de aardappels en pastinaak, snijd in gelijke stukken en kook in 20 minuten gaar. Giet het water af en stamp met wat kookvocht (of melk) tot een gladde puree.
  3. Pel de sjalot en snijd klein. Spoel de boerenkool onder de kraan, verwijder de harde nerven en snijd klein. Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd klein. Verhit olie in een ruime bakpan en bak sjalot, prei en boerenkool 3-4 minuten op een hoog vuur.
  4. Bak het gehakt in een andere bakpan op een middelhoog vuur kort aan. Breng op smaak met de gehaktkruiden en schep de tomatenpuree en de helft van de (kleingesneden) peterselie erdoor. Bak nog even mee en kruid met peper en zout.
  5. Vet een ovenschaal in en schep de helft van de puree in de schaal. Schep daarop eerst het vlees en vervolgens het groentemengsel. Verdeel de overgebleven puree erop en strooi de kaas erover. Bak nog 15 minuten in de hete oven en zet eventueel de ovengrillstand aan. Strooi vlak voor het serveren nog wat peterselie erover.
TIP
Je kunt de puree heel luchtig maken met melk en een klontje boter.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 400 g Aardappels, kruimig
  • 300 g PastinaakHerkomst: Arenosa
  • 2 st SjalotHerkomst: TVA Organics
  • 200 g BoerenkoolHerkomst: Solid
  • 1 st PreiHerkomst: Peeters
  • 200 g Gehakt H-O-HHerkomst: Future Food Group
  • 2 tl GehaktkruidenHerkomst: Het blauwe huis
  • 70 g TomatenpureeHerkomst: La bio idea
  • 0.5 st Verse peterselieHerkomst: Herbio
  • 50 g Geraspte kaas Herkomst: Kaandorp
Zelf toevoegen
  • 1 el Olie
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price+ 3%
vegetablecounter
Groente+ 186%
vita-score
Vitaliteit+ 27%
co2-reduction-score
CO2eq -5%
water-reduction-score
Water -40%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
GlutenvrijGezinEiwitrijkSeizoenVariatieSpecialsLactosevrij

Voedingswaarden

Per portie
Energie791 kcal
Koolhydraten70 g
Suiker16 g
Vet35 g
Verzadigd vet13 g
Eiwit39 g
Vezels18 g
Zout1.1 g
Allergenen informatie
Melk
Rund
Varken
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

green deal badgeGroen Voordeel
Frisse rijstsalade met komkommer
706 kcal
320 g groente
Vegetarisch,   Seizoen,   9 maanden,   Glutenvrij,   Variatie,   Gezin,   Vegan,   Lactosevrij
Gezonde kapsalon
621 kcal
300 g groente
Lactosevrij,   Seizoen,   Glutenvrij,   Afvallen,   Gezin,   9 maanden,   Eiwitrijk,   Variatie
Groene spinazie stamppot
616 kcal
250 g groente
Lactosevrij,   Afvallen,   Gezin,   9 maanden,   Eiwitrijk,   Variatie,   Glutenvrij
Boterbonenpuree met gekaramelliseerde venkel
662 kcal
250 g groente
Lactosevrij,   9 maanden,   Glutenvrij,   Seizoen,   Vegetarisch,   Variatie,   Vegan