Vega Tartaar van geroosterde wortel met krokante boekweit kruidensalade en ingelegde sjalotten

3,0
Gemiddelde van 1 review
112 kcal
150 g groente
Vega Tartaar van geroosterde wortel met krokante boekweit
arrow down

Steak tartare is een echte Franse klassieker. Vandaag maken we een vegetarische variant met wortel en zoet-zure sjalotten en een heerlijke posteleinsalade ernaast. Postelein is heerlijk fris, heeft knapperige steeltjes en prachtige heldergroene blaadjes.

Bereiding (45 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Maak een marinade van het sap van de zoetzure augurken, citroensap, olijfolie extra vierge, zout en peper. Pel de sjalot, snijd in flinterdunne ringetjes en leg in de marinade. Zet tenminste een half uur (bij voorkeur langer) in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was of schil de wortel, snijd in kleine stukken van zo'n 2 x 2 cm. Kruid met zout en peper en besprenkel met olie. Rooster de wortel 30 minuten in de hete oven en laat daarna helemaal afkoelen in de koelkast.
  3. Mix de afgekoelde wortel samen met de augurkjes en de helft van de bieslook met korte pulsen in je keukenmachine zodat je de brokkelige structuur krijgt van een tartaar (mix niet te lang anders wordt het een wortelsaus). Je kunt ook het hakmolentje van je staafmixer gebruiken, óf de wortel en augurk heel fijn snijden met een mes. Als je de juiste structuur hebt schep je de gehakte wortel in een kom.
  4. Rooster de boekweit 5 minuten in een droge pan op een zacht vuur. Schud regelmatig om. Schep de mosterd, mayonaise, Worcestersaus, peper en zout en 3/4 van de boekweit door de gehakte wortel. Proef en breng eventueel verder op smaak met de marinade van de sjalotten.
  5. Was de postelein, verwijder eventueel de worteltjes en dep voorzichtig droog. Besprenkel met de marinade van de sjalot en schep de overgebleven kleingesneden bieslook erdoor (en eventueel wat verse kruiden van de andere gangen van het kerstdiner).
  6. Leg een kookring op de borden en verdeel de worteltartaar erin. Druk een beetje aan met de bolle kant van een lepel. Leg de uitgelekte sjalotten erop en verwijder de kookring voorzichtig. Werk af met wat sprietjes bieslook, citroenzest en boekweit. Serveer de postelein salade ernaast.
TIP
Is je postelein wat slapjes? Leg het dan even in een bakje water in de koelkast.

Biologische ingrediënten

2 pers.
4 pers.
6 pers.
8 pers.
  • 2 st SjalotHerkomst: TVA Organics
  • 1 st CitroenHerkomst: Eosta
  • 400 g WortelHerkomst: Udea
  • 5 st AugurkHerkomst: Your Organic Nature
  • 10 g Verse bieslookHerkomst: Herbio
  • 20 g BoekweitHerkomst: Your Organic Nature
  • 75 g PosteleinHerkomst: Boon
Zelf toevoegen
  • 2 el Olijfolie extra vierge
  • 1 tl Mosterd
  • 1 el Mayonaise
  • 1 el Worcestersaus

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -20%
vegetablecounter
Groente+ 19%
vita-score
Vitaliteit+ 47%
co2-reduction-score
CO2eq -76%
water-reduction-score
Water -51%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
GlutenvrijVegetarischVeganLactosevrij

Voedingswaarden

Per portie
Energie112 kcal
Koolhydraten13 g
Suiker7 g
Vet4 g
Verzadigd vet0.1 g
Eiwit2.4 g
Vezels5 g
Zout0.3 g
Allergenen informatie
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

green deal badgeGroen Voordeel
Frisse rijstsalade met komkommer
706 kcal
320 g groente
Vegetarisch,   Seizoen,   9 maanden,   Glutenvrij,   Variatie,   Gezin,   Vegan,   Lactosevrij
Gezonde kapsalon
621 kcal
300 g groente
Lactosevrij,   Seizoen,   Glutenvrij,   Afvallen,   Gezin,   9 maanden,   Eiwitrijk,   Variatie
Groene spinazie stamppot
616 kcal
250 g groente
Lactosevrij,   Afvallen,   Gezin,   9 maanden,   Eiwitrijk,   Variatie,   Glutenvrij
Boterbonenpuree met gekaramelliseerde venkel
662 kcal
250 g groente
Lactosevrij,   9 maanden,   Glutenvrij,   Seizoen,   Vegetarisch,   Variatie,   Vegan