Zoete aardappelkoekjes met witlof feta en yoghurtsaus

Nog geen reviews
543 kcal
350 g groente
Zoete aardappelkoekjes met witlof
arrow down

Witlof, witloof, grondwitloof of Brussels lof .... allemaal namen voor het kleine, wit-gele kropje. In België wordt jaarlijks gemiddeld 7 kg per persoon gegeten en behoort tot de meest gegeten groente. De Nederlanders eten circa 3 kilo witlof per persoon per jaar. Witlof blijft zo mooi wit omdat deze in het donker uitgroeit. Vroeger was witlof erg bitter, maar de soorten van nu zijn een stuk milder. Er zijn tal van manieren om witlof te eten: rauw als sla, gestoomd, gekookt, gebakken, gesmoord, gewokt, enz.

Bereiding (40 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Schil de zoete aardappel, snijd klein en kook in 15 minuten gaar. Giet het water af, laat uitdampen en stamp of pureer de zoete aardappel.
  2. Pel de knoflook. Snijd de peterselie grof. Meng de yoghurt in en kom met de helft van de peterselie. Pers de knoflook er bovenuit en breng op smaak met zout en peper.
  3. Verwijder de onderkant van de witlof en snijd doormidden. Verhit olie in een bakpan en bak de witlof rondom goudbruin. Voeg de (balsamico)azijn en honing toe en laat circa 10 minuten zachtjes karamelliseren.
  4. Pel en snipper de ui. Doe de ui samen met de gekookte zoete aardappel in een ruime kom en maak een beslag met de helft van de peterselie, meel, zout en (chili)peper. Meng alles tot een glad mengsel. Voeg eventueel nog wat extra meel toe als het mengsel te nat is.
  5. Verhit olie in een ruime bakpan. Schep wat zoete aardappelbeslag in de pan en druk met de bolle kant van een lepel uit tot een koekje. Maak koekjes tot het beslag op is. Bak de koekjes op een middelhoog vuur in circa 10 minuten aan weerszijden goudbruin en gaar (gebruik daarbij eventueel een bakring).
  6. Serveer de witlof met de zoete aardappelkoekjes en de yoghurtsaus en verkruimel de fetakaas erover.
TIP
Witlof is erg lekker in combinatie met iets zoets. Knijp bijvoorbeeld een mandarijntje uit terwijl je de witlof bakt. Of bak stukjes peer mee.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 400 g Zoete aardappelHerkomst: Solid
  • 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 5 g PeterselieHerkomst: Herbio
  • 75 ml YoghurtHerkomst: Sobbeke
  • 3 st WitlofHerkomst: Nieuw Bonaventura
  • 1 st UiHerkomst: TVA Organics
  • 75 g FetaHerkomst: Minos
Zelf toevoegen
  • 1 el Olie
  • 1 el (Balsamico)azijn
  • 1 tl Honing
  • 50 g Meel

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -1%
vegetablecounter
Groente+ 178%
vita-score
Vitaliteit+ 23%
co2-reduction-score
CO2eq -74%
water-reduction-score
Water -10%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
VariatieVegetarischAfvallenGezinSeizoen

Voedingswaarden

Per portie
Energie543 kcal
Koolhydraten71 g
Suiker23 g
Vet19 g
Verzadigd vet8 g
Eiwit16 g
Vezels11 g
Zout1.2 g
Allergenen informatie
Lactose
Melk
Gluten
Tarwe
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

green deal badgeGroen Voordeel
Courgette baba ganoush met sesam
711 kcal
310 g groente
Afvallen,   Seizoen,   Gezin,   Vegetarisch,   Lactosevrij,   9 maanden,   Vegan,   Variatie
Boterbonenpuree met gekaramelliseerde venkel
662 kcal
250 g groente
Lactosevrij,   9 maanden,   Glutenvrij,   Seizoen,   Vegetarisch,   Variatie,   Vegan
Special +€ 1,30 p.p.
Flammkuchen met rauwe ham
703 kcal
300 g groente
Variatie,   Eiwitrijk,   Lekker snel,   Specials,   Seizoen,   Gezin
green deal badgeGroen Voordeel
Frisse rijstsalade met komkommer
706 kcal
320 g groente
Vegetarisch,   Seizoen,   9 maanden,   Glutenvrij,   Variatie,   Gezin,   Vegan,   Lactosevrij
Gezonde kapsalon
621 kcal
300 g groente
Lactosevrij,   Seizoen,   Glutenvrij,   Afvallen,   Gezin,   9 maanden,   Eiwitrijk,   Variatie
Groene spinazie stamppot
616 kcal
250 g groente
Lactosevrij,   Afvallen,   Gezin,   9 maanden,   Eiwitrijk,   Variatie,   Glutenvrij
Gevulde courgette met parelcouscous
717 kcal
430 g groente
Vegetarisch,   Seizoen,   9 maanden,   Gezin,   Lactosevrij,   Variatie