Dal bhat (linzencurry) met spinazie basmatirijst & pittige appelchutney

3,9
Gemiddelde van 163 reviews
658 kcal
300 g groente
Dal bhat (linzencurry) met spinazie

Een dal is een vegetarisch gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten, groenten, kruiden en specerijen. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of pap gekookt, die dal genoemd wordt. In een dal vind je vaak kurkuma. Dit specerij geeft kleur en smaak aan gerechten.

Bereiding (35 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 20-25 minuten gaar. Giet het water af en zet afgedekt opzij.
  2. Pel en snipper de ui. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd klein. Verwarm olie in een kleine pan en bak de appel en de helft van de ui 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg een klein scheutje water en azijn toe en laat 10 minuten afgedekt pruttelen. Snijd de rode peper heel fijn en voeg op het laatste moment toe.
  3. Was of schil de wortel en snijd klein. Spoel de linzen in een zeef onder de kraan. Pel de knoflook. Was de tomaat en snijd klein. Schil en rasp de kurkuma (pas op want de kurkuma geeft erg af aan je handen).
  4. Verhit olie in een braadpan en fruit de overgebleven ui en kurkuma 2 minuten op een laag vuur. Voeg de wortel, linzen, tomaat en de tomatenblokjes toe en bak kort mee. Breng op smaak met garam masala, komijn, zout en peper en pers de knoflook erboven uit. Roer alles goed door elkaar en laat 10-15 minuten op een laag vuur garen. Voeg eventueel een extra scheutje water toe als je de dal te stevig vindt.
  5. Was de spinazie en laat goed uitlekken. Voeg de laatste 2 minuten toe aan de dal en laat slinken (bewaar wat spinazie voor garnering). Serveer de dal met de overgebleven spinazie, de rijst en de appelchutney.
TIP
Je kunt de peper door de dal verwerken en kiezen voor een zoete appelchutney.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 150 g Volkoren basmatirijstHerkomst: IDorganics
  • 2 st UiHerkomst: TVA Organics
  • 1 st AppelHerkomst: biofruit
  • 1 st Rode peperHerkomst: Gert van Brakel
  • 200 g WortelHerkomst: Greenorganics
  • 200 g LinzenHerkomst: Machandel
  • 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 1 st TomaatHerkomst: Organic Brothers
  • 1 tl Kurkuma, rasp
  • 200 g Cherry tomaten in blikHerkomst: La Bio Idea
  • 2 tl Garam MasalaHerkomst: Het blauwe huis
  • 100 g SpinazieHerkomst: Biobrothers
Zelf toevoegen
  • 2 el Bakolie
  • 1 el Witte wijnazijn
  • 1 tl Komijn
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -63%
vegetablecounter
Groente+ 138%
vita-score
Vitaliteit+ 82%
co2-reduction-score
CO2eq -68%
water-reduction-score
Water+ 216%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
GezinLactosevrijSeizoenVariatieVegetarisch9 maandenAfvallenVeganGlutenvrij

Voedingswaarden

Per portie
Energie658 kcal
Koolhydraten92 g
Suiker19 g
Vet20 g
Verzadigd vet3 g
Eiwit19 g
Vezels15 g
Zout0.7 g
Allergenen informatie
Mosterd
Peulvruchten
Koriander
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

Aubergine-zoete aardappelsalade
700 kcal
450 g groente
Variatie,   9 maanden,   Glutenvrij,   Gezin,   Vegan,   Lactosevrij,   Seizoen,   Vegetarisch
Flammkuchen met gekleurde tomaatjes
699 kcal
250 g groente
Seizoen,   9 maanden,   Gezin,   Variatie,   Vegetarisch,   Eiwitrijk,   Lekker snel
Boerenkool stamppot met gekaramelliseerde ui
765 kcal
350 g groente
9 maanden,   Glutenvrij,   Eiwitrijk,   Gezin,   Seizoen,   Variatie,   Lactosevrij
Special +€ 1,70 p.p.
Gnocchi met mini mozzarella
709 kcal
250 g groente
Specials,   Variatie,   Seizoen,   Lekker snel,   Gezin,   Vegetarisch,   9 maanden
Special +€ 4,00 p.p.
Biefstuk tagliata met Parmezaan
724 kcal
280 g groente
Variatie,   Specials,   Glutenvrij,   Lactosevrij,   Eiwitrijk,   Seizoen,   Gezin