Pompoensalade met fonio, kikkererwten amandelschaafsel en verse munt

3,6
Gemiddelde van 11 reviews
679 kcal
360 g groente
Pompoensalade met fonio, kikkererwten

Fonio is het oudste authentiek Afrikaanse graan. Het groeit op arme zandgrond met weinig water aan de rand van de Sahara. De groei van het graan is niet alleen praktisch om te consumeren, maar gaat ook verwoestijning en erosie tegen. Het is ook nog eens glutenvrij, snel te bereiden en erg lekker!

Bereiding (30 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm een droge bakpan en rooster het amandelschaafsel lichtbruin. Haal uit de pan en leg opzij. Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan en laat goed uitlekken (of dep droog). Verhit olie in de pan en bak de kikkererwten 10 minuten op een middelhoog vuur. Schud de pan regelmatig en breng op smaak met, ras el hanout, zout en peper.
  2. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Was de pompoen, halveer en verwijder de pitten en draden. Snijd de pompoen in kleine stukken. Kook de wortel samen met de pompoen 10-15 minuten. Giet het water af en laat uitdampen.
  3. Breng een pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook. Voeg de fonio toe aan het kokende water en kook 5 minuten. Laat goed uitlekken in een zeef en zet nog tenminste 5 minuten afgedekt opzij. Besprenkel met olie en roer daarna los met een vork.
  4. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes.
  5. Meng de fonio met wortel, pompoen, paprika en kikkererwten. Besprenkel met sinaasappelsap en kruid met peper en zout. Strooi het amandelschaafsel erover en werk af met kleingesneden munt.
TIP
Het is ook heel lekker de schil van de sinaasappel (zonder het witte vruchtvlees) heel klein te snijden en door de fonio te scheppen.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 25 g AmandelschaafselHerkomst: Horizon
  • 370 g KikkererwtenHerkomst: Machandel
  • 1 tl Ras el hanoutHerkomst: Organic Flavour Company
  • 200 g WortelHerkomst: Greenorganics
  • 0.5 st Pompoen, oranjeHerkomst: Smits van Ooijen
  • 100 g FonioHerkomst: Do-it
  • 1 st PaprikaHerkomst: Almagro
  • 0.5 st Sinaasappel, sapHerkomst: Biosikelia
  • 0.5 st Verse muntHerkomst: Herbio
Zelf toevoegen
  • 2 el Olie

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -17%
vegetablecounter
Groente+ 186%
vita-score
Vitaliteit+ 47%
co2-reduction-score
CO2eq -78%
water-reduction-score
Water -26%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
9 maandenGlutenvrijSpecialsLactosevrijVariatieVegetarischGezinVeganAfvallen

Voedingswaarden

Per portie
Energie679 kcal
Koolhydraten91 g
Suiker17 g
Vet25 g
Verzadigd vet3 g
Eiwit18 g
Vezels18 g
Zout0.9 g
Allergenen informatie
Peulvruchten
Paprika
Noten
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

Broodje hamburger
743 kcal
250 g groente
9 maanden,   Variatie,   Gezin,   Seizoen,   Lekker snel,   Eiwitrijk
Zoete aardappel-kokossoep
754 kcal
420 g groente
Lactosevrij,   Variatie,   Vegan,   Afvallen,   Vegetarisch,   9 maanden,   Seizoen,   Glutenvrij,   Gezin
Noodles-groentensoep (ramen)
741 kcal
360 g groente
9 maanden,   Variatie,   Gezin,   Vegetarisch,   Lactosevrij,   Seizoen,   Lekker snel,   Eiwitrijk
Romige spaghetti met walnoten
714 kcal
290 g groente
Lekker snel,   Seizoen,   9 maanden,   Vegan,   Gezin,   Lactosevrij,   Vegetarisch,   Variatie
Flammkuchen met maïs en courgette
683 kcal
310 g groente
Vegan,   Vegetarisch,   9 maanden,   Variatie,   Lekker snel,   Lactosevrij
Orzo in cherrytomatensaus
804 kcal
340 g groente
Variatie,   Gezin,   Lactosevrij,   Vegetarisch,   Seizoen,   Lekker snel,   Eiwitrijk,   9 maanden